ilustracija pravilnika

Pravilnik Esport Humanitarne Lige Srbije

Važnost pravilnika

Ovde napisana pravila imaju cilj da olakšaju nesmetano napredovanje takmičenja (turnira i sezona) i pomognu igračima i organizaciji u rešavanju sukoba.

Pravilnik je punosnažan i primenljiv na LoL i CS:GO turnirima koji organizuje EHLS a pokriva i sve ostalo što ima zajedničke tačke sa projektom.

Kršenje bilo kog od ovih pravila ili pravila plaforme odnoso igre koja je povezana sa kršenjem može dovesti do upozorenja, diskvalifikacije, privremene ili trajne suspenzije.

 1. Organizacija i administracija turnira

  U svakom trenutku je obavezno pridržavanje instrukcija i odluka Koordinatora i Administracije turnira (u daljem tekstu skupa Admini).

  1. Koordinatori

   Koordinatori su vrhovni administratori Esport Humanitarne Lige Srbije, uključujući turnire, sezone i projekat u svojoj celini. Koordinatori su odgovorni za svaki aspekt Esport Humanitarne Lige Srbije, osim ako nije drugačije odlučeno.

   Turnir može imati zasebnog koordinatora zaduženog kao Glavnog Administratora turnira. U tom slučaju, nadređeni koordinator će biti zadužen za turnir i komunikaciju vezanu za taj turnir. Ko je Glavni Administrator turnira biće odlučeno pre ili tokom turnira. Ukoliko Glavni admin turnira nije specifično naveden, odgovorno lice je koordinator admin & streaming tima.

   Odluka tima koordinatora je biti finalna i mora biti ispoštovana bez odlaganja.

  2. Tehnička podrška i kontaktiranje organizacije

   Ukoliko dođe do problema ili nedoumica oko Challengermode platforme, prvenstveno koristite support čet na websajtu - (?) dugme u donjem desnom ćošku websajta. Ukoliko Challengermode support tim nije u mogućnosti ili u nadležnosti da pruži podršku, kontaktirajte Admine.

   U ostalim slučajevima, kao što su prijavljivanje tima i pomeranje vremena meča, možete kontaktirati Admine, i to isključivo putem kapitenskog kanala na EHLS Diskord serveru.

   Ako vam je hitno potrebna pomoć, najbrži način da dobijete profesionalnu pomoć je preko support četa na Challengermode web sajtu.

 2. Uslovi učešća

  1. Starost

   Igrači moraju imati najmanje 13 godina.

  2. Regionalne restrikcije

   Najmanje 60% (3/5) iz glavnog sastava (rostera) tima moraju biti iz Republike Srbije (uključujući AP Kosovo i Metohija) ili Republike Srpske. Ostala dva (2) igrača, izmene i trener mogu da budu iz srpske dijaspore, što podrazumeva srpske igrače koji ne žive u matici.

  3. Kotizacija

   Kako bi ekipa mogla da učestvuje na turniru, potrebno je da uplati kotizaciju za isti turnir. Kotizacija je 400 RSD po igraču, uključujući izmene i trenera. Kotizaciju je moguće uplatiti i u drugim valutama u vrednosti od 400 RSD.

   Nakon uplaćene kotizacije, kontaktiraće vas odgovorna osoba za prijave kojoj ćete proslediti dokaze uplata. Ekipe koje nemaju dokaz uplate pri prijavljivanju neće biti puštene u željeni turnir.

  4. Kazne vezane za igru

   Da bi igrač mogao da učestvuje na našim takmičenjima, ne sme da poseduje nalog sa kaznom od strane Challengermode platforme ili igrice u kojoj se takmiči:

   • Ukoliko se igrač takmiči u CS:GO, ne sme da poseduje nalog sa bilo kojom VAC kaznom, Faceit kaznom ili Challengermode kaznom.
   • Ukoliko se igrač takmiči u LoL, ne sme da poseduje nalog sa permanent kaznom od strane Riota ili Challengermode kaznom.
 3. Transferi

  Transferni (prelazni) rok je između sezona. Igrač koji je tokom sezone igrao partije za tim A koji se kvalifikovao na Finalni turnir te sezone neće smeti da igra za tim B tokom iste sezone. Transferi su dozvoljeni samo tokom prelaznog roka.

  Adminima je dozvoljeno da zabrani transfer igraču koji ispunjava uslove iz 3.1. ukoliko proceni da će transfer da naruši tok igre sezone.

  Transferi tokom turnira sezone su strogo zabranjeni i na njima se ne primenjuju izuzeci.

  1. Dozvoljeni transferi u toku sezone

   Transferi su dozvoljeni isključivo u sledećim situacijama:

   • Ukoliko se tim A koji se kvalifikovao u Finalni turnir sezone izbaci igrača ili igrač trajno napusti taj tim, njemu je dozvoljeno da se transferuje u bilo koji drugi tim iz te sezone. Nakon transfera, igraču je dozvoljeno da igra isključivo za tim u koji se prebacio do kraja sezone.
   • Ukoliko se tim A nije kvalifikovao u Finalni turnir sezone, igraču je dozvoljeno da igra za tim B u sledećim kvalifikacijama ili Finalnom turniru.
  2. Izmene rostera

   Timu je dozvoljeno da dovede najviše tri (3) nova člana tima tokom turnira, pored punog sastava od osam (9) igrača - pet (5) igrača u glavnom sastavu, tri (3) u izmenama i jedan (1) trener, sve dok se pridržavaju pravila iz ovog skupa pravila.

   Ukoliko Vaš tim ima uvoz igrača u toku turnira, kontaktirajte Admine za manualnu verifikaciju i potvrdu učešća novog igrača.

 4. Kažnjivo ponašanje

  Suspenzije, kratkotrajne ili dugotrajne, mogu se dati timu ili pojedinom igraču tima. Tim koji je suspendovan biće diskvalifikovan sa turnira, ili, ako je teži prekršaj, biće dugotrajno suspendovan sa sezone ili čitave lige.

  Ukoliko je samo jedan igrač tima suspendovan, igrač će biti izbačen iz sastava tima a tim neće dobiti dodatno mesto za uvođenje igrača.

  1. Vrste kažnjivog ponašanja

   1. Čitovanje

    Čitovanje se strogo kažnjava suspenzijom igrača sa cele sezone a tim u kojem je igrao će biti suspendovan sa turnira. Igrač kome je utvrđeno nedozvoljeno sredstvo takođe će dobiti ban na celoj Challengermode platformi.

    Čitovanje podrazumeva korišćenje nedozvoljenih sredstava koji daju nedozvoljenu prednost igraču. U čitovanje se takođe ubraja bilo kakva druga eksploatacija Challengermode platforme i/ili Counter-Strike: Global Offensive-a, odnosno League of Legends-a.

   2. Toksičnost

    Svaki vid toksičnosti - vređanje, provociranje, psovanje, ruganje, omalovažavanje… - je kažnjiv prvo opomenom, a ako se takvo ponašanje ponovi, suspenzijom igrača sa turnira ili sezone. Ukoliko se više od tri (3) igrača u istom timu ponaša na ovakav način, celom timu će slediti suspenzija sa turnira ili sezone.

   3. Kontroverzne teme

    Političke provokacije, parole, provokativne slike, provokativna imena na Challengermode i in-game imena, provokativni clan tagovi kao i provokativna imena timova su strogo zabranjeni. Ovakvo ponašanje se kažnjava suspenzijom igrača ili čitavog tima sa turnira ili sezone.

    Kontroverznim temama kao što su politika i vera nije mesto na zvaničnom Diskord serveru, zvaničnim prenosima uživo, zvaničnim mečevima - kako in-game tako i na Challengermode platformi. Ukoliko Admini primete ovakve razgovore pokušaće da ih zaustave i samo da opomene učesnike u razgovoru. Ukoliko pojedinac ili grupa nastavi da forsira nastavak razgovora, biće adekvatno kažnjeni.

   4. Nesportsko ponašanje

    Svaka vrsta ponašanja koja narušava nesmetano napredovanje takmičenja i zvaničnih prenosa uživo i uskraćuje prava na potpunu fer igru će rezultovati suspenzijom sa turnira. Ukoliko se ovakvo ponašanje ponavlja kroz turnire, tim koji krši ovo pravilo će biti suspendovan sa cele sezone.

    Ovo uključuje namerni prevremeni izlazak iz meča, nepoštovanje ostalih igrača, kapitena i Admina, itd.

    Ovo obuhvata, ali nije ograničeno na:

    • In-game
    • Diskord server
    • Challengermode platformu
    • EHLS društvene medije
    • Zvanične prenose uživo
 5. Mečevi i njihova pravila

  Mečevi se igraju u formatu detaljnom u Pregledu turnira na Challengermode-u.

  1. In-game pravila

   • U CS:GO, dozvoljeno je korišćenje isključivo default modela igrača. Korišćenje custom agenata narušava kompetitivnost i integritet igre.
   • Svi igrači iz obe ekipe su u obavezi da nakon trenutka početka igre ne izlaze sa servera do samog završetka meča, osim ako ispunjavaju uslove za dozvoljeno kašnjenje (Pravilnik EHLS, 6.1. Dozvoljeno kašnjenje).
   • U League of Legends, najmanje jedan igrač sa servera je u obavezi da ostane 3 minute na serveru nakon završetka meča.
 6. Go-to-game tajmer, walkover i predavanje mečeva

  Čim se Challengermode lobi igre otvori za oba tima, tajmer odbrojavanja za prijavu prisustva počinje. Svi igrači koji učestvuju u meču moraju da kliknu na “I am ready” dugme kako bi meč počeo. Ukoliko svi igrači iz jedne ekipe nisu spremni za meč, ekipi se piše automatski poraz.

  Nakon banovanja mapa i servera, drugi tajmer odbrojavanja počinje. Ukoliko se igra CS:GO, svi igrači su u obavezi da u datom roku uđu na server i ukucaju !ready u četu na serveru. Ukoliko se igra League of Legends, svi igrači su u obavezi da uđu u lobby na klijentu.

  Ukoliko tim, u toku grupne faze, preda meč ili se svi igrači ne pojave na istom, odnosno ne kliknu ready i uđu na server u datim rokovima - ekipa koja je dobila susret dobija jednu rundu razlike a ekipa ekipa koja ga je izgubila gubi 10 rundi razlike. Ove runde razlike se ručno broje ukoliko više ekipa u istoj grupi imaju isti broj bodova.

  1. Dozvoljeno kašnjenje i prekidanje meča

   1. Uslovi

    Timovima je dozvoljeno kašnjenje na meč i prekidanje meča u toku igre samo ukoliko ispunjavaju jedno od sledećih uslova:

    • Igrač doživi nenamerni prekid internet veze
    • Igrač doživi kvar softvera ili hardvera
    • Igrač ima fizičke smetnje (slomljeni sto ili stolica itd.)

    U ovim slujačevima, potrebno je da kapiten blagovremeno i odgovorno javi problem admin timu, odnosno adminima na dužnosti. U suprotnom, Organizacija nije u obavezi da interevniše.

    U slučaju da tim ne ispunjava gore navedene uslove, kašnjenje je dozvoljeno isključivo ako se kapiten tima javi Adminima najmanje trideset (30) minuta pre početka meča i odluči se da je kašnjenje opravdano

    U svim slučajevima, ukoliko protivnički tim ne da saglasnost da se meč pomeri ili pauzira, Organizacija nema pravo da to učini.

   2. Postupak zahtevanja tehničke podrške

    Ukoliko tim ispunjava gore navedene uslove, potrebno je da se kapiten istog momenta javi Adminima na dužnosti na EHLS timpsik serveru kako bi se rešio problem. Prijave smetnji nakon završetka meča se neće rešavati.

 7. Ponovno zakazivanje vremena meča

  Pomeranje vremena meča je moguće isključivo u slučaju da ni igrači u glavnom sastavu ni zamene nisu u mogućnosti da igraju a da se takođe i protivnički tim slaže sa novim terminom meča. Ukoliko se novi termin meča uklapa sa satnicom nekog drugog meča ili organizacija ne može da isprati taj meč, on neće biti prenošen.

  Meč je moguće pomerati u bilo kom terminu u toku iste faze turnira, tako da organizacija može da ga isprati, ne ometa rad organizacije, postavljene termine faza turnira i tok turnira.

  Zahtev za pomeranje meča je moguće zahtevati najmanje 24 sata pred početak tog meča, u suprotnom, Organizacija će odbit zahtevi. Zahtev o pomeranju meča podnosi kapitene ekipe, u kapitenskom kanalu na EHLS Diskord serveru, tako što napravi Thread (desni klik na poruku za poruku za pomeranje meča pa create new thread dugme) i napišu se imena ekipa, kada se originalno igra meč, kada je željeni novi termin i taguju se game admini i potivnički kapiten.

 8. Prenosi uživo

  1. Prenosi uživo od strane igrača

   Igrači mogu prenositi svoje utakmice koristeći bilo koju platformu za strimovanje. Uslovi za nezvanični prenos meča u sklopu takmičenja koje organizuje EHLS su:

   • Delay na prenosu od najmanje dve minute za igricu Counter-Strike: Global Offensive.
   • Naslov prenosa mora da sadrži naziv turnira kao i organizacije
   • U naslovu prenosa ili četu, kao pinovanu poruku, je potrebno staviti za koga se skuplja i kako donirati za istu.
   1. Prava prenosa uživo

    Esport Humanitarna Liga Srbije zadržava prava da koristi bilo koji materijal koji sadrži takmičenja organizovane od strane EHLS.

   2. Zvanični prenosi uživo

    Zvanični mečevi turnira Esport Humanitarne Lige Srbije se prenose uživo na nekim od zvaničnih EHLS kanala. Prijavom na EHLS turnire dozvoljavate javno pokazivanje Vašeg logotipa tima, države prebivališta, vaša in-game imena, ime i prezime, vaše slike koje nam pošaljete za korišćenje na prenosu kao i prenos vaše kamere na intervjuu.

 9. Klađenje i kockanje

  Igračima, trenerima, publci i organizaciji je zabranjeno kockanje ili klađenje na bilo koje mečeve na bilo kom EHLS takmičenju.

 10. Izmena pravila

  Urednik ovog Pravilnika zadržava puno pravo da izmeni bilo koje od ovih pravila pre ili tokom turnira ako se smatra potrebnim da se bolje uskladi sa namerom pravila, duhom fer-pleja i nesmetanim napredovanjem turnira, bez ikakve prethodne najave.

 11. Sloboda kažnjavanja

  Admini imaju slobodu samostalnog procenjivanja težine kazne za kršenje nekih od pravila ovog Pravilnika, ukoliko propisana kazna u Pravilniku nije adekvatna. Admini takođe imaju slobodu kažnjavanja za ponašanje koje nije definisano ovim Pravilnikom a procenjeno je da narušava rad Esport Humanitarne Lige Srbije kao i svega povezanog sa projektom.